Innovaatiosetelillä vauhtia tuotekehitykseen
Runsas vuosi sitten Tekes lanseerasi innovaatiosetelin, jolla yritys saa 5000 euroa ilmaista rahaa Tekesiltä innovaatiotoimintaan liittyvien asiantuntijapalvelujen ostamiseen. Kuulostaa houkuttelevalta, eikö?
Mutta mitä se oikeasti tarkoittaa?
Olisiko siitä vientituotteeksi?
Usein yrityksissä muhii ideoita odottamassa sopivaa hetkeä, jolloin on aikaa ja rahaa lähteä viemään niitä eteenpäin. Koska Tekesin tähtäimessä on innostaa yrityksiä uusien vientituotteiden kehittelyyn, muutettiin innovaatiosetelinkin fokus siihen suuntaan. Rahaa siis saattaa saada, mutta vain, jos kehitettävällä tuotteella tai palvelulla nähdään olevan mahdollisuuksia kansainvälisilläkin markkinoilla.
Onko se oikea innovaatio?
Sitäkin voi innovaatiosetelin avulla tutkailla. Sitä voi myös käyttää silloin, kun on tarve hankkia apua tuotteeseen tai palveluun liittyvän ongelman ratkaisemiseen.
Innovaatiosetelillä maksetaan nimenomaan ostettavia asiantuntijapalveluja, ei omaa työtä, ja palvelun on liityttävä kansainvälisille markkinoille tähtäävään innovaatiotoimintaan. Toisin sanoen normaalit konsultaatiot, myynti ja markkinoinnin perustoiminnot kuten verkkosivujen tai verkkokaupan suunnittelu eivät täytä hakuehtoja. Sen sijaan hyväksyttäviä palveluja voivat olla esimerkiksi tuote- ja palvelustrategian kehittämiseen liittyvät palvelut, ketterä tuote- ja palvelukehitys ja tietysti laajempien innovaatioprojektien valmistelu. Erilaiset selvitykset ja arviot ovat myös mahdollisia.
Kun omat resurssit eivät riitä
Tuotekehitys jämähtää helposti paikoilleen, kun omat resurssit eivät enää riitä. Innovaatioseteli on tarkoitettu juuri tähän saumaan, joten tässä voi olla keino saada projekti liikkeelle tai vauhdittaa jo aloitettua kehitysprojektia. Vielä idea-asteellakin olevaa tuotetta tai palvelua voi sen avulla kehittää.
Hyvinkin pienellä ponnistuksella, kunhan se oikein suunnattu ja hyvin suunniteltu, voidaan päästä aimo askel eteenpäin. Seteli voi toimia juuri sen pienen tarvittavan tönäyksen antajana, jonka avulla prosessi lähtee liikkeelle. Tuotekehittäjän koulutuksen saaneena pidän innovaatioseteliä todella hyvänä, koska tiedän, ettei aina tarvita kuukausia idean käyttökelpoisuuden selvittämiseen tai sen kehitys- ja toteuttamisstrategioiden miettimiseen.
Innovaatioseteli kootusti
Innovaatiosetelit myöntää Tekes. Ne ovat kertaluontoisia avustuksia ulkopuolisten palveluiden hankintaan, joiden avulla yritys voi kehittää omaa innovaatiotoimintaansa. Kyse on kertaluontoisesta avustuksesta, joka ei edellytä minkäänlaista omarahoitusosuutta. Setelin arvo on 5000 euroa + alv eli yhteensä 6200 euroa. Maksimimäärää ei tarvitse käyttää; ostettavan palvelun arvo voi olla joko pienempi tai suurempi ja sen voi jakaa korkeintaan kahden asiantuntijan palveluihin.
Ihan näin simppeliä tämä ei tietenkään ole. Aina avustusten saamiselle on asetettu joitain reunaehtoja. Innovaatiosetelin tapauksessa ensimmäinen ja tärkein ehto on kehitettävän tuotteen kansainvälinen potentiaali. Avustusta ei myöskään anneta aloittavalle yritykselle, vaan takana on oltava ainakin yksi päättynyt tilikausi. Asioiden pitää toki olla muutenkin kunnossa eikä verovelkoja saa löytyä. Aiemmat Tekesiltä saadut avustukset voivat myös estää haun.
Tekesin innovaatioseteli-sivulle
Ensi kerralla paneudumme alkavan tai uutta liiketoimintaa aloittavan maaseutuyrityksen rahoitusapuun. Maaseuduksihan katsotaan melkein koko Suomi!