Artikkelit:

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme niin saat tulevat artikkelit suoraan sähköpostiisi.

 

  Takaisin artikkelilistaan

Mikä on nettikirjoittamisessa olennaista?

Monen työhön kuuluu tänä päivänä nettiin kirjoittamista. Silti monikaan ei oikeastaan tiedä, miten nettiin kirjoittaminen eroaa painettuun kirjoittamisesta. Kaksiosaisen nettikirjoittamiseen pureutuvan artikkelimme ensimmäisessä osassa kerromme, mikä nettikirjoittamisessa on lopulta olennaista.

Lukijan asemaan

Tärkeintä nettitekstissä on lukijan asemaan asettuminen. Mitä lukija haluaa saada irti tekstistäsi? Mihin kysymyksiin hän hakee vastausta? Mitä hän tietää jo ennestään?

Käy nämä kysymykset huolellisesti läpi ennen kuin kirjoitat riviäkään. Kirjaa sitten ylös kysymykset, joita arvelet lukijalla nousevan kirjoituksen aiheesta ja pyri vastaamaan tekstissäsi juuri niihin. Joskus kysymykset voivat olla hyvinkin yllättäviä ja yksinkertaisia, joten älä pelkää vääntää asioita tarvittaessa rautalangasta. Päätä kenelle kirjoitat ja pidä tästä päätöksestä kiinni.

Muista että lukijan on hyvin helppo klikata toiselle sivustolle, jossa sama asia on paketoitu hänelle sopivampaan muotoon. Asiantuntevia ja oikein kohdennettuja tekstejä myös jaetaan ja linkitetään enemmän, mikä parantaa sijoitustasi Googlessa.

Helposti lähestyttävä

Käytä tekstissäsi lukijan varmasti ymmärtämää kieltä. Abstrakteilla käsitteillä ja teknisillä ilmauksilla ei kannata hienostella, jos tarkoitus on tuoda asiasi tärkeyttä ja omaa osaamistasi esille. Asiantuntijoilla on joskus tapana kirjoittaa liikaa toisia asiantuntijoita ajatellen. Silloin käytetään helposti kieltä, joka ei välttämättä ole enää asiakkaiden ja/tai ostajapersoonien ymmärrettävissä. Yleisiä ja kansantajuisia sanoja käyttäessäsi teksti pysyy luonnollisena ja puhuttelee lukijaa.

Avainsanat

Pidä huoli, että tekstissäsi on käytössä aiheen kannalta olennaiset ja sopivat avainsanat. Tällöin tuotoksesi löytyy helpommin myös hakukoneilla etsittäessä. Etenkin otsikoissa ja väliotsikoissa kannattaa käyttää ajatuksella valittuja avainsanoja. Tietoa ihmisten käyttämistä hauista voi katsoa esimerkiksi Googlen avainsanasuunnittelijalla.

Keskity olennaiseen

Tämän päivän online-lukijat ovat entistä kärsimättömämpiä etsiessään tarvitsemaansa tietoa. Älä siis jaarittele, vaan jaa vain tietoa, josta lukija ei halua jäädä paitsi. Sisältösi tulee vastata otsikkoa ja mahdollista ingressiä. Jos lupaat paljastaa täydellisen ajankohdan perunannostoa ajatellen, lukija odottaa tekstin käsittelevän nimenomaan tätä eikä kaikkea mahdollista maataloustuen hakemisesta perunalajikkeen valintaan.

Silmäillen

Huomaa että painetusta poiketen nettitekstiä luetaan ennen kaikkea silmäillen. Lukija saattaa napata tekstistä juuri häntä kiinnostavan osan ja jättää muun lukematta. Tässä tullaankin tekstin muotoiluun: jos teksti on kiinnostavasti ja koukuttavasti rakennettu, pitkääkin tekstiä luetaan kyllä eteenpäin. Pätevä ja lyhyt tekstinpätkä taas voidaan sivuuttaa, mikäli se näyttää ulospäin no, tylsältä.

Lue lisää ja opi

Kuten muussakin kirjoittamisessa taidot kehittyvät lukiessasi enemmän. Lue mahdollisimman laaja-alaisesti eri kirjoittajilta ja eri aihealueista, jolloin opit tunnistamaan ja omaksumaan erilaisia tyylejä entistä helpommin. Ota parhaat konstit surutta käyttöön!

 

Seuraavassa osassa laitamme jakoon nettikirjoittamisen parhaat vinkit.

  Takaisin artikkelilistaan

Ota yhteyttä!

Pirjo

Pirjo Rapati

***Javascript vaaditaan***
050 561 4671

Mainostoimisto Wunjo Oy
Hinkantie 199
54590 Kaitjärvi
Y-tunnus: 1037822-6

Oli projektisi sitten iso tai pieni, autamme sinua luotettavasti ja ammattitaidolla. Soita, lähetä viestiä tai pyydä meidät käymään, niin katsotaan miten voimme olla avuksi!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat alaan liittyvät artikkelit ja Wunjon kuulumiset sähköpostiisi noin kerran kuussa tai parissa.