Artikkelit:

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme niin saat tulevat artikkelit suoraan sähköpostiisi.

 

  Takaisin artikkelilistaan

Resoluutio suurennuslasin alla

Resoluutio on yksi niistä digiajan termeistä, jonka kanssa aivot saa äkkiä solmuun, eikä vähiten sen takia, että sillä tarkoitetaan useita toisiinsa liittyviä asioita. Tietokoneen näytön resoluutio on useimmille tuttu juttu, mutta termillä on monia muitakin merkityksiä. Listasimme käsitteen kuvien erotus- ja erottelukykyyn liittyvien merkityksien tärkeimmät kohdat.

Tietokoneen näyttö ja kuvat

Digitaalinen kuva muodostuu pienistä yksivärisistä neliöistä eli pikseleistä, ppi ”pixels per inch”. Se on näytöllä käytettävä ”mittayksikkö”. Tietokoneen näytön resoluutio kertoo näytön muodostavien pikselien määrän. Esimerkiksi resoluutio 1 600 × 1 200 tarkoittaa, että näytöllä on 1 600 pikseliä leveyssuunnassa ja 1 200 pikseliä korkeussuunnassa.

Toisekseen näytön resoluutio kertoo kuinka lähellä toisiaan kuvan pikselit ovat. Luku kertoo näytön tarkkuudesta. Näyttöjen resoluutiot vaihtelevat suuresti, yleensä 72-150 ppi eli tuuman mitalla on pikseleitä esimerkiksi 72.

Sen sijaan, kun kuva esitetään näytöllä, kannattaa unohtaa resoluutio ja käyttää vain pikselimääräarvoja. Eri näytöillä näytön resoluutiosta riippuen kuva näkyy hieman erikokoisena.

Kun kuva on laadultaan riittävän hyvä, ihmissilmä ei erota kuvasta yksittäisiä pikseleitä.

Painotöihin korkeampi resoluutio

Painettukin kuva muodostuu pienistä yksittäisistä pisteistä, joten periaate on sama kuin ruudulla, mutta mittayksikkönä käytetään dpi:tä eli ”dots per inch”, siis kuinka monta pistettä on tuumalla.

Painotuotteeseen tulevaa kuvaa ruudulla käsiteltäessä resoluution tulee yleensä olla vähintään 300 ppi:tä. Jos kuvassa olevaa tekstiä on tarkoitus kyetä lukemaan, tulee resoluution olla vähintään 400 ppi. Liian matalaresoluutio­isista kuvista tulee painettaessa epätarkkoja ja sameita.

Painokäyttöön tarkoitettujen kuvien tulee olla lopullisessa koossaan vähintään 300 ppi. Jos kuvasta rajataan osa pois tai siitä käytetään vain jokin yksityiskohta, tulee myös tämän lopullisen kuvan resoluution olla vähintään 300 ppi.

Matematiikkaa

Lähtökohtaisesti webbikuvia ei voi käyttää painotuotteissa. Vaikka kuva näyttää tietokoneen ruudulla hyvältä, sen resoluutio ei todennäköisesti riitä painotuotteeseen.

Kuvan pikselimäärä ratkaisee, kuinka paljon yksityiskohtia kuvaan mahtuu ja kuinka suuria ja tarkkoja suurennoksia kuvasta voidaan tehdä. Tarvittavan resoluution ja pikselimäärän avulla voidaan laskea kuvan fyysinen koko, jossa se voidaan esittää painotuotteessa tarkkana. Esimerkiksi 900 x 600 pikselin kokoinen kuva voidaan painaa 7,62 x 5,08 cm:n kokoisena, kun vaadittu efektiivinen resoluutio on 300 ppi:tä.

Resoluutio on tiheysmitta

Useimmiten resoluutiolla tarkoitetaankin kuvan tiheyttä. Ei siis pikselimäärää. Kuvittele, että kuvan pikselit ovat irtosokeria ja levität sen pöydälle 5 x 5 cm kokoiselle alueelle. Sokeria on 300 ppi:n edestä. Nyt suurennat kuvaa 10 x 10 cm:ksi eli levität saman sokerimäärän puolta suuremmalle alueelle, jolloin kuvasta tulee harvempi. Nyt sokerikiteet ovat löyhemmässä ja kuvan resoluutio putoaa 150 ppi:hin.

Resoluutio ja kuvan koko vaikuttavat käänteisesti toisiinsa: kun suurennat kuvaa, resoluutio pienenee ja kun pienennät kuvaa, resoluutio kasvaa.

Erityisesti painotöissä tällä on suuri merkitys.

Riittävän tiheässä olevat pikselit näyttävät yksityiskohdatkin terävinä ja totuudenmukaisina.

Kuvien perusresoluutio

Kuvan perusresoluutio määräytyy jo kuvattaessa tai skannattaessa. Kameran pikselimäärä määrittää otettavien kuvien koon ja perusresoluution. Kuvan laatu määräytyy mm. kameran kennon laadukkuuden mukaan. Nykyisissä järjestelmä­kameroissa pikselimäärät ovat tyypillisesti 16, 24 tai 36 megapikseliä (joka tarkoittaa miljoonaa pikseliä).

Resoluutiota voi parantaa vain pienentämällä kokoa, jolloin pikseleitä on tiheämmässä tuumaa kohti. Mitä suurempi lähtöresoluutio kuvalla on, sitä enemmän sen kokoa voidaan suurentaa kuvan laadun kärsimättä, eli pikselit pysyvät vielä niin pieninä, ettei ihmissilmä erota niitä yksittäisinä. Skannattaessa kuva 300 ppi:n tarkkuudella, kuvaa voidaan käyttää painotyössä korkeintaan 1:1 koossa.

Ja vielä kertauksena:

  • resoluutio 1: tietokoneen näytön koko pikseleissä
  • resoluutio 2: tietokoneen näytön tarkkuus ppi eli pikseleitä tuumalla
  • resoluutio 3: painetun kuvan tarkkuus ppi eli pisteitä tuumalla
  • resoluutio 4: digitaalisen kuvan tarkkuus
  • pikselimäärä: digitaalisen kuvan koko eli kuinka monesta pikselistä se muodostuu, leveys x korkeus
  • painotyössä käytetään termiä dpi eli pistettä per tuuma.

 

  Takaisin artikkelilistaan

Ota yhteyttä!

Pirjo

Pirjo Rapati

***Javascript vaaditaan***
050 561 4671

Mainostoimisto Wunjo Oy
Hinkantie 199
54590 Kaitjärvi
Y-tunnus: 1037822-6

Oli projektisi sitten iso tai pieni, autamme sinua luotettavasti ja ammattitaidolla. Soita, lähetä viestiä tai pyydä meidät käymään, niin katsotaan miten voimme olla avuksi!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat alaan liittyvät artikkelit ja Wunjon kuulumiset sähköpostiisi noin kerran kuussa tai parissa.