Artikkelit:

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme niin saat tulevat artikkelit suoraan sähköpostiisi.

 

  Takaisin artikkelilistaan

Maaseudun yritystuki jota saa kaupunkiin?

Niin se tavallaan on. Suomesta 95 % luokitellaan maaseuduksi, mikä tarkoittaa sitä, että kovin kauas ei tarvitse mennä isommankaan kaupungin keskustasta ja hups! ollaan maaseuturahoituksen piirissä. Muutama kilometri riittää. Pikkukaupungit kuten vaikkapa Loimaa tai Loviisa luokitellaan maaseuduksi keskustoria myöten.

Kannattaisiko tutustua? Alkavan tai uutta liiketoimintaa aloittavan maaseutuyrityksen rahoitus voi olla jopa 35 000 €, ilman omavastuuta.

Elinvoimaa maaseudulle

Tilastot kertovat, että uuden kaupunki-maaseutuluokituksen perusteella Suomen yrityksistä vain noin 30 prosenttia sijaitsee maaseudulla – Wunjo yhtenä niistä – ja tätä epäsuhtaa halutaan nyt tasoittaa. Yritysten perustamista ja investointeja tuetaan, jotta maaseudulle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja. Mitään kytköksiä maatalouteen ei tukien hakemiseksi tarvita.

Tukimahdollisuuksia sekä aloittaville että toimiville yrityksille
Perustamistukea voit saada asiantuntija- ja neuvontapalveluihin ensimmäisen yrityksen perustamiseen tai toimivan yrityksen liiketoiminnan merkittävään uudistamiseen, mikä tarkoittaa esimerkiksi kokonaan uutta toimialaa. Perustamistukea voit saada myös sen kokeiluun, onko suunnitellulla uudella tuotteella tai palvelulla todellisuudessa kysyntää.

Investointituki taas on tarkoitettu niin koneiden hankintaan, toimitilojen rakentamiseen kuin aineettomiinkin investointeihin – esimerkiksi patenttiin. Suunnitellun investoinnin kannattavuutta voi tutkailla etukäteen toteutettavuustutkimuksella ulkopuolisen asiantuntijan avulla.

Yksin ei tarvitse yrittää

Hyvin monenlaisilla yrityksillä on siis mahdollisuus hakea tukea, kunhan sijainti on kohdillaan ja yrityksellä on ammattitaitoa ja edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan. Moni yrittäjä kokee tukien hakemisen kuitenkin vaikeaksi. Ydinosaaminen voi olla ihan muualla eikä aika ja tietämys riitä enää siitä pitemmälle, ainakaan pienemmissä yrityksissä.

Tukiasioihin apua saa parhaiten ELY-keskukselta tai paikallisilta Leader-ryhmiltä. Jos taas liiketoimintasuunnitelma, palvelujen tuotteistus tai markkinointisuunnitelman teko alkaa ahdistaa jo ajatuksena, kannattaa kysyä meiltä apua. Yhdessä saamme ajatukset kristallisoitua ja suunnitelman muotoon.

Vielä faktat maaseuturahoituksesta

Maaseudun yritystoimintaa tuetaan EU:n maaseuturahastosta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014-2020 kautta. Yrityksen sijainti, koko ja toimiala vaikuttavat tuen määrään. On hyvä muistaa, että aina tarvitaan myös omaa rahaa toimenpiteiden toteuttamiseen.

Tukialueet on jaettu kolmeen ryhmään I-III ja tottahan se näkyy tukitasossakin eli mitä kauempana ruuhka-Suomesta yritys sijaitsee, sitä korkeampi on tukiprosentti. Lisäksi siihen vaikuttaa esimerkiksi yrityksen koko eli onko kyseessä mikroyritys, pienyritys tai keskisuuri yritys.

On yrityksen myös työllistettävä ainakin yksi ihminen täyspäiväisesti. Ja on sillä tuella oltava merkittäviä vaikutuksia yritystoimintaasikin kuten liikevaihtoon, tuotannon tehostamiseen tai teknologian tasoon. Kilpailun vääristyminen, erityisesti kun toimitaan paikallisilla markkinoilla, on iso nou-nou ja estää tuen saamisen.

·  Perustamistuki 5 000-35 000 euroa

·  Investointituki 20–40 % kustannuksista

·  Investoinnin edellytysten selvittämistuki 40–50 % kustannuksista

·  Kokeilu 2 000–10 000 euroa

Perustamistukeen liittyvissä asioissa sinua neuvovat parhaiten paikallisen Leader-ryhmän tai ELY-keskuksen henkilökunta. Perustamistukea haetaan Hyrrä-palvelussa.

Seuraavalla kerralla ELY-keskuksen kehittämisrahoituksesta.

  Takaisin artikkelilistaan

Ota yhteyttä!

Pirjo

Pirjo Rapati

***Javascript vaaditaan***
050 561 4671

Mainostoimisto Wunjo Oy
Hinkantie 199
54590 Kaitjärvi
Y-tunnus: 1037822-6

Oli projektisi sitten iso tai pieni, autamme sinua luotettavasti ja ammattitaidolla. Soita, lähetä viestiä tai pyydä meidät käymään, niin katsotaan miten voimme olla avuksi!

Tilaa uutiskirjeemme ja saat alaan liittyvät artikkelit ja Wunjon kuulumiset sähköpostiisi noin kerran kuussa tai parissa.